Asam Pedas Paling Sedap di Melaka. Mana Satu Pilihan Anda?

by Admin2 on January 9, 2010

in Restoren Melaka

[+] Kongsi Artikel di Facebook Anda
  • Sharebar

grey Asam Pedas Paling Sedap di Melaka. Mana Satu Pilihan Anda?

Kalau singgah Melaka, jangan lupa pekena asam pedas versi Melaka. Kalau tanya saya asam pedas yang mana paling sedap di Melaka, semestinya asam pedas dekat pasar borong, Batu Berendam. Itu kalau ikut selera tekak saya.

Ada sederet kedai kat sebelah pasar borong tu. Kedai yang saya maksudkan adalah kedai yang mula-mula sekali. Memang best. Walaubagaimanapun, lain orang lain citarasanya kan? Sebenarnya banyak lagi kedai-kedai asam pedas yang menjadi pilihan orang Melaka dan orang luar terutamanya.

grey Asam Pedas Paling Sedap di Melaka. Mana Satu Pilihan Anda?

Contohnya seperti kedai Hajah Mona dan kedai Asam Pedas Claypot. Dua-dua kedai ini dekat Jalan Kota Laksamana. Tak lupa juga, satu lagi kedai dekat  Bukit China, bersebelahan dengan Perigi Hang Li Poh. Ini pun boleh cuba……

P/S : Anda pulak ada tak, nak kongsi kedai asam pedas yang best-best selain daripada ini? Cerita sikit….

{ 124 comments… read them below or add one }

putri gunung ledang April 12, 2010 at 1:51 pm

asam pedas melaka memang sedap tapi kawin dgn org nogori masak mcm ni lomah badan eh..apo laei nak mkn lomak cili api..

  (Quote Komen Ini)

Reply

tun seri lanang April 12, 2010 at 4:35 pm

ape kabau oghang melake aku sekarang ni kat selangor aku nak tanye sate celop tu kat area mane siape yang tahu tolong bagi tahu

  (Quote Komen Ini)

Reply

iena April 14, 2010 at 2:35 pm

:curiga yelah dh lamer aser nye x g mlake town…
byaknyer dh maju..
tp 25 tahun jd org mlake xpernah 1x pon mkn asam pedas kt luar..
sebab asam pedasmak aku gk yang paling best…
:jangan jangan marah…

  (Quote Komen Ini)

Reply

ezrie firdaus April 14, 2010 at 6:21 pm

:joget makk…sok wt asm pds..da terliur ni.. :doa

  (Quote Komen Ini)

Reply

cik t0ge April 21, 2010 at 10:47 am

saYa sGt2 giLakaN asam pedaS koTa LaksaMana.. peHhh…

hiruP smPai Licin kuaH die…
.-= cik t0ge´s last blog ..LELAKI DAN CINTA, BEZA DLU N SKRG? =-.

  (Quote Komen Ini)

Reply

anura April 21, 2010 at 4:27 pm

asam pedas kt pasar borong batu berendam lg best , kedai Hj Hamzah . Kt asam pedas pokok besar d kota laksamana pn best gak …. selamat menjamu selera .

  (Quote Komen Ini)

Reply

kakeru April 22, 2010 at 12:55 am

Hoo…nenek saya klu masak asam pedas, tader saper leh lawan la… Cayalah nek, hidup asam pedas Melaka!! :joget
.-= kakeru´s last blog ..Kamu Jangan Give-Up! =-.

  (Quote Komen Ini)

Reply

anak melake April 23, 2010 at 3:39 pm

asam pedas..asam pedas..asam pedas…peerhhhh….sedap gile…
aku ni antu asam pedas..tp x pnh lg try mkn kat luwau..aku mkm asm pedas mak aku masak jerk..mak aku masak mmg best..nak2 asam pedas ikan pari..woww..meletop :tembak

  (Quote Komen Ini)

Reply

Kancil920 April 24, 2010 at 5:43 pm

Apesal la gadoh2 pasal asam pedas nih..Masak arr seniri,bukannyer susah pon..

  (Quote Komen Ini)

Reply

Hazwan Hakim April 26, 2010 at 12:55 am

kat kota fesyen mitc sedap..terbaik r..
.-= Hazwan Hakim´s last blog ..Saman JPJ Meningkat 333 Peratus! =-.

  (Quote Komen Ini)

Reply

Lanun Melaka April 26, 2010 at 12:57 pm

aa…setuju. Memang best kat situ
psr borong bt berendam , kdai 1st tepi … lyn smpi 2 3 pagi
Bergegau kepala otak, piau habis asam pedasnya

  (Quote Komen Ini)

Reply

Suri April 27, 2010 at 3:57 pm

Kalo korang duk kat Bandar Baru Bangi korang pun bleh rase asam pedas melaka kat fasa 1 kat sebelah Restoran Azura….cuba ler Cucur
Udang Alor Gajah pun ade gek…..

  (Quote Komen Ini)

Reply

eeqa April 28, 2010 at 1:19 pm

rindu la kt melaka.bru sebulan tgglkan melaka,da rindu gle kt melaka.asam pedas psr borong?ye ke sedap?waaa x boleh jd ni… im coming to u,asam pedas!!!

  (Quote Komen Ini)

Reply

rahman90 April 28, 2010 at 1:42 pm

asam pedas je??man cmne??huhuhuhuhuhuhu :senyumkambing

  (Quote Komen Ini)

Reply

nazi May 6, 2010 at 9:48 am

Aku rasa asam pedas yang paling best kat pasar borong melaka. Nama kedai tu DAHLIA RIA CORNER sebelah public toilet. Mmg best gile….
Dia bukak pukul 6 ptg sampai 5 pagi. aku dpt tahu masa tengah tengok rancangan sarapan di mana kat astro dulu, terus aku melekat. Aku ade no phone taukeh dia (0123564209 ). Klu korang nak pegi call le dulu. Pasti terangkat beb!!!!!!!!!!!!!!!

  (Quote Komen Ini)

Reply

Anak Jati Melaka May 21, 2010 at 3:11 pm

Dah cuba banyak tempat tapi yang Paling Sedap kat Pasar Borong kedai NO. 7. Sedap pun sedap :tepuk …..kedai sebelah toilet tu kurang lah…lagipun dekat sangat ngan toilet :curiga

  (Quote Komen Ini)

Reply

iera December 31, 2011 at 5:43 pm

curige la sngt..

  (Quote Komen Ini)

jack May 24, 2010 at 8:22 pm

hai sumer,
selain dari port asam pedas yang buka malam….tpt lain pun best. cuba pergi cari area Plaza Mahkota. Asam Pedas Lot 65 kalau xsilap, mmg sedap. Asam pedas telur ikan fuhhhhhhh…..dasat :hormat

  (Quote Komen Ini)

Reply

jack May 24, 2010 at 8:47 pm

satu lagi kedai restoran selera kampung…..pun port makan tengahari….asam pedas….mcm2 r….asam pedas dia mmg best r

  (Quote Komen Ini)

Reply

Serindit buluh June 11, 2010 at 10:42 am

asam pedas pak tunggal telok mas melaka best!!..boleh cuba..siap ada blog page lagi..
:senyumkambing
http://warongpaktunggalmelaka.blogspot.com/
.-= Serindit buluh´s last blog ..Ke Pulau Perhentian, Trengganu =-.

  (Quote Komen Ini)

Reply

Siti Friedman September 17, 2011 at 2:53 am

Cubalah Man Asam Pedas!

  (Quote Komen Ini)

Reply

admin September 27, 2011 at 2:14 pm

area mane eh??leh same2 mencube

  (Quote Komen Ini)

ida November 25, 2011 at 10:25 pm

asam pedas pasar borong gerai no.7.hj.hamzah…tp mgkin sbb kefamousannya..kkdg harga x sama..makin lama makin mahal!!..hajah mona trbaikkk!!!..kuah mmg boleh hirup sampai abesssss…..

  (Quote Komen Ini)

Reply

che December 19, 2011 at 11:50 am

Dari johor nak balik kl… Singgah melaka konon nak pekena asam pedas melaka… Tapi lepas isi ngv kat petronas bachang.. Kete takleh start pulak… Tido hotel… Kete tgh repair fuel pump rosak… Lepas ni nak gi pump asam pedas clay pot kut… Huhu

  (Quote Komen Ini)

Reply

iera December 31, 2011 at 5:42 pm

wei……korang ni kut0k2 kdai di0rang……..klau di0rang bkk blog ni mcm mne wei…….klau t0ke kdai yg korng kt0k ni thu,, korng kt0k kdai die,,,,mcm mne prasaan dieorang…..wei anak jati melaka dan yang ktok kdai2 laen tu ,aku nk beri pesanan sket kt k0rng…..korang klau x pndai msk asam pedas korng x yah la nak kritik2 asam pedas diorang ye……korng ni ckp mcm pndai sngat tpi sbernaye hampeh…………

  (Quote Komen Ini)

Reply

EntAh sApE EntAh January 2, 2012 at 8:21 am

da kntoi da pn…

  (Quote Komen Ini)

sarapan di mana?? astro January 20, 2012 at 8:10 pm

kalau nak tahu asam pedas kat melaka ni yang sedap …..
dekat asam pedas pasar borong batu berendam…..
nama kedai dia Dahlia Ria Corner ….
No. 8……..
dulu2 kitaorang pernah masukkan kedai ni kat astro…
kalau x percaya datang la…
artis pun ramai makan kat sana….
dari kl,jhor dan pahang dtg kdai ni semata2 nak mkn asam pedas kedai ni…..
kalau nak no.tel tauke kedai ni (0123634794)
(0123564794)

  (Quote Komen Ini)

Reply

Obiwan February 5, 2012 at 10:33 pm

Saya owg Melaka…ASAM PEDAS GERENTI POWER….dekat batu berendam, Jalan Melaka Mutiara 2, masuk GPS taip nama jln tu pasti jumpa…..nama RESTORAN BAWANG MERAH…..lepas sungai putat, pandang sebelah kanan…nampak lerrrr…………atau dari Ayer Keroh Tol…terus jln sampai jumpa sebelah kanan ada Parkson, kiri Majlis Bandaraya Melaka bangunan….dari situ kiralah traffic light 3 kali, yg ke 3 masuk kanan dan terus smpi simpang tiga, then masuk kanan…jumpalah sungai kecil molek….namanyeee Sungai Putat..pandang kanan…nampak dah restoran POWERRRRRR tu….

He.he…jgn lupa rasa masal lomak c/padi daging salai dio…eksotik…menangkap jiwa….layan oooooo….tak lupa air special dia….AIR RACUUUUUUNNNNN….serious ni nama dia….he..he..

  (Quote Komen Ini)

Reply

Obiwan February 5, 2012 at 10:36 pm

Sori….salah info…bukan kanan Parkson tapi sebelah kiri…he…kanan pula Majlis Bandaraya Melaka…yerrrrr…..try ler….saya dah terpaut kat situ….masakan mcm kat umah style kampung……

  (Quote Komen Ini)

Reply

panglima asam pedas April 11, 2013 at 6:26 pm

Aahhhhh kedai dahlia kat pasar borong tatap manjadi pojaan hatiku..

  (Quote Komen Ini)

Reply

dahlia ria corner May 5, 2013 at 6:58 am

Terima kasih panglima asam pedas atas sokongan anda…. Lawatilah FB kami ASAM PEDAS CLAYPOT DAHLIA RIA CORNER utk makluman lanjut. Sekali lagi terima kasih.

  (Quote Komen Ini)

bwabwahan April 15, 2013 at 10:14 pm

Tangga Batu punya…di gerai roti canai kuah kacang itu

  (Quote Komen Ini)

Reply

Adie April 21, 2013 at 1:02 pm

Asam pedas mona servis lembab..order n baya lembab..org x ramai mana pun.. Terhegeh²..

  (Quote Komen Ini)

Reply

dahlia ria corner May 5, 2013 at 6:59 am

sarapan di mana?? astro:
kalau nak tahu asam pedas kat melaka ni yang sedap …..
dekat asam pedas pasar borong batu berendam…..
nama kedai dia Dahlia Ria Corner ….
No. 8……..
dulu2 kitaorang pernah masukkan kedaini kat astro…
kalau x percaya datang la…
artis pun ramai makan kat sana….
dari kl,jhor dan pahang dtg kdai ni semata2 nak mkn asam pedas kedai ni…..
kalau nak no.tel tauke kedai ni (0123634794) (0123564209)

  (Quote Komen Ini)

Reply

azie June 20, 2013 at 4:30 pm

Bagi saya asam pedas yang power tentu laa Man Asam Pedas!mmg terbaik laa…restoran depan hospital melaka.

  (Quote Komen Ini)

Reply

Leave a Comment

Next post: