Asal Usul Nama Melaka

by admin on October 11, 2011

in Sejarah Melaka, Uncategorized

[+] Kongsi Artikel di Facebook Anda
  • Sharebar

grey Asal Usul Nama Melaka Sejarah Melayu

Pokok Melaka

  • Semasa berburu Parameswara melihat seekor pelanduk yang kecil menendang anjing perburuan semasa beliau sedang berehat di bawah sepohon pokok
  • Keberanian pelanduk yang kecil tersebut menjadi ilham kepada beliau lalu menamankan tempat tersebut Melaka dan berpendapat tempat tersebut sesuai untuk dijadikan negeri.
Istilah ArabMulaqah, Malakat
  •  Melaka menjadi tumpuan pedagang-pedagang Arab
  • Mereka menganggap Melaka sebagai Mulaqah iaitu yang bermaksud ‘pertemuan’
  • Mereka juga menyebut Melaka ‘Malakat’ yang bermaksud ‘perhimpunan segala dagang’

Mitos Hindu Karya Skanda Purana (Bahagian berjudul Vaishnara Khanda) Pokok Amalaka

  • Nama ini diambil daripada pokok iaitu sepohon pokok iaitu pokok Amalaka yang pertama tumbuh di alam semesta
  • Pokok ini dianggap mempunyai kuasa ajaib yang berkaitan dengan kekayaan, kesihatan kekuatan
  •  Menurut mitos Hindu dalam karya Skanda Purana pokok ini dikaitkan dengan kediaman agama Hinduu iaiatu Brahma Vishu. Buahnya juga dianggap buah ajaib
  • Oleh sebab pelabuhan Melaka berkembang pesat, pedagang-pedagang Hindu mengaitkan Melaka dengan pokok tersebut
grey Asal Usul Nama Melaka

Melaka ialah sebuah negeri yang terkenal dengan sejarahnya. Melaka terletak di pantai barat Semenanjung Malaysia serta bersempadan dengan Negeri Johor dan Negeri Sembilan.

Negeri ini ialah negeri yang kedua terkecil selepas Perlis. Keluasannya cuma 1,657 kilometer persegi. Panjangnya dari utara ke selatan ialah 40 kilometer dan lebarnya dari barat ke timur ialah 69 kilometer.

Menurut catatan sejarah, nama Melaka telah lama wujud iaitu daripada nama kesultanan yang diasaskan oleh Parameswara atau Sultan Iskandar Syah . Daripada catatan pedagang Cina yang datang ke Melaka, sudah ada tempat dagangan bernama Melaka. Nama Melaka juga ada disebut dalam ‘Syair Jawa’ bertarikh 1324. Melaka disebut sebagai negeri yang bernaung di bawah Siam dalam tahun 1360.

Nama Melaka pertama kali dikesan penggunaannya adalah pada abad ke-14. Terdapat pelbagai cerita tentang bagaimana Melaka mendapat namanya.Walaubagaimanapun, cerita yang diterima umum ialah cerita yang mengaitkan nama itu dengan sebatang pokok yang disebut pokok Melaka.

Menurut cerita sewaktu Parameswara sedang memburu, tiba-tiba seekor pelanduk putih dengan gagahnya menendang anjing baginda hingga jatuh ke laut. Baginda terpegun dengan peristiwa ganjil itu lantas berpendapat bahawa tempat itu sangat sesuai untuk dijadikan tapak negeri. Mengikut kepercayaan orang Melayu pada zaman itu, kejadian ganjil seumpama itu melambangkan permulaan suatu pekerjaan yang akan menghasilkan kejayaan.

Baginda memerintahkan supaya sebuah negeri dibuka dan negeri itu dinamakan Melaka, mengambil sempena nama pokok tempat baginda sedang berteduh ketika berlakunya peristiwa ganjil itu. Selain itu, ada pendapat yang mengatakan bahawa Melaka berasal dari perkataan ‘Malagas’. Menurut Gasper Correa, penulis sejarah pada tahun 1551 mengatakan bahawa Parameswara melarikan diri ke Melaka, didapati sudah ada penempatan orang Melayu asli dan orang Laut.

Baginda mendapati di muara sungai itu ada sebuah perkampungan nelayan di mana penduduknya melakukan kerja membuat ikan masin untuk dijual kepada pedagang-pedagang yang datang dari luar. Tempat itu dikenali sebagai ‘Malagas’ atau ‘Mulagas’, sempena namanya sebagai pusat menjual ikan masin.

Dalam buku ‘Suma Oriental’, nama Melaka dikatakan berasal daripada perkataan ‘Malaya’ yang bermaksud ‘tempat perlindungan’. Menurut cerita, semasa Parameswara sampai ke Muar, sekumpulan Orang Selat telah bertemu dangan baginda dan memohon supaya baginda merajai mereka di suatu tempat yang lebih sesuai iaitu di Bertam lalu Parameswara bertitah kepada mereka, “kamu semua tahu dalam bahasa kita,seseorang yang melarikan diri itu dipanggil ‘Melayo’, oleh itu baiklah tempat ini dipanggil ‘Malaya’ kerana tempat ini tempat perlindungan kita”. 

Pendapat lain pula mengatakan bahawa nama Melaka berasal daripada ‘mirabolanos’ iaitu sejenis buah yang dikeringkan. Nama Melaka juga dikaitkan dengan ‘Malayakolam’ atau ‘Malayaka’ yang bererti ‘negeri orang Melayu’. Nama itu juga mempunyai persamaan dengan nama satu suku yang terdapat di India yang pernah disebut dalam cerita ‘Mahabhrata’. 

Kedudukan geografinya yang strategik iaitu di Selat Melaka menyebabkannya menjadi pusat tumpuan pedagang dari luar yang singgah di Melaka. Oleh itu, pedagang Arab memanggil bandar pelabuhan itu ‘Mulagah’ yang bererti ‘tempat berjumpa’. Kadang-kadang tempat itu dipanggil ‘Multaqam’ (tempat berkumpul) kerana semua pedagang dari timur dan barat berkumpul dan berjual beli di situ. Ada juga yang menyebut Melaka sebagai’malakat’ atau ‘malaqqa’ yang bererti ‘pasar’ atau ‘tempat berniaga’.

Pengasas negeri Melaka ialah Parameswara di mana baginda ialah anak raja Srivijaya yang berasal dari Palembang. Baginda terbabit dalam satu pemberontakan di Sumatera menentang kerajaan Majapahit. Setelah gagal dalam pemberontakan itu baginda lari untuk menyelamatkan diri daripada dibunuh oleh angkatan Majapahit. Akhirnya baginda sampai di Temasik (nama lama bagi Singapura). Ketibaan baginda disambut oleh pemerintah Temasik iaitu Temagi. Temagi adalah wakil pemerintah kerajaan Siam yang memerintah di situ. Malangnya, Parameswara berniat jahat terhadap Temagi. Temagi mati dibunuh oleh Parameswara dan kematian Temagi itu dituntut bela oleh Siam.

Parameswara dan pengikut-pengikutnya terpaksa melarikan diri sehingga sampai ke suatu tempat yang akhirnya dinamakan Melaka. Tarikh pembukaan Melaka adalah sekitar tahun 1402.

 

 

Sumber…

http://www.perpustam.gov.my

http://sejarahtingkatansatu.blogspot.com

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{ 4 comments… read them below or add one }

melvin singh June 14, 2012 at 8:59 pm

i love melaka

  (Quote Komen Ini)

Reply

Hang tuah July 3, 2013 at 7:42 pm

Nipu!!!

  (Quote Komen Ini)

Reply

Hang tuah July 3, 2013 at 7:43 pm

Malaka is cool stomach

  (Quote Komen Ini)

Reply

syaso October 2, 2013 at 12:19 pm

saya syaso saya suka cerita ini

  (Quote Komen Ini)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: